Witamy,
Gość
|
TEMAT:
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 5 miesiąc temu #1763
|
Podepnij szeregowo
|
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji. |
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 4 miesiąc temu #1776
|
nie mogę sobie poradzić z odpaleniem tego mojego silnika, coś próbuje gadać ale nie może się zebrac
rzędowe 6cyl toyoty na lpg, dołożone koło 60-2 i czujnik vr, cewki aktywne, wtryskiwacze szeregowo z rezystorami 4,7ohm, wygląda na to że działają ok sygnał z czujnika położenia wału sprawdziłem, jest już ok ustawiłem event1 IGN1 IGN6 event2 IGN5 IGN2 event3 IGN3 IGN4 event4 COIL1 COIL2 i nie ma iskry na 5 i 6 cylindrze, podpiąłem oscyloskop i nie ma w ogóle sygnału na wyjściu IGN5 i 6 przy okazji zauważyłem że losowo potrafi wysyłać sygnał na cewkę po 60-100ms mimo ustawionego dwell time na poziomie 2,5-3ms zdjęcie do podglądu photos.app.goo.gl/ci18CuvKraVwKwok9 kanał 2 to IGN4 a kanał 4 to sonda prądowa na zasilaniu tej cewki przedzwoniłem wiązkę i wszystko wygląda raczej ok |
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 4 miesiąc temu #1777
|
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale zerknąłem jak mam u siebie w R6 i spróbuj tak:
event1 IGN1 IGN6 event2 IGN2 IGN5 event3 IGN3 IGN4 event4 IGN1 IGN2 Sprawdź czy masz w Primary trigger ustawione 6 cyl. prz takim ustawieniu event4 nie jest w ogóle brany przez soft pod uwagę. No i podstawowe pytanie, jaką masz wersję EE3+, IGN 8 chanell czy STEPPER? Jeśli stepper to zostaje spiąć cewki w pary i skonfigurować eventy parami. |
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ostatnia edycja: przez oress.
|
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 4 miesiąc temu #1779
|
radom - ustawienia eventów zapłonowych są poprawne. Jeżeli chodzi o długość impulsu sterowania cewkami o tak długim czasie, to może to wystąpić przy błędnym odczycie sygnałów z koła. Brak sygnałów na na IGN5 i 6 - proszę sprawdzić czy piny dobrze siedzą we wtyczce bo inaczej jeżeli konfiguracja jest poprawna to objaw wskazuje na problem sprzętowy z ECU. Proszę przysłać zzipowany projekt na maila info (małpa) ottomotive . pl Na pierwszym oknie jest przycisk Export to desktop, wcześniej należy zaznaczyć który projekt chcemy eksportować.
|
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 4 miesiąc temu #1788
|
dzięki za odpowiedzi, sprzęt już odpala
oress, ale Ty chyba pomyliłeś wyjścia aktywne z pasywnymi bo obie wersje easyecu obsługują 6 cewkofajek mam jeszcze jedną zagwozdkę, nie wiem czy coś umyka mojej uwadze próbuję z grubsza ustawić mapę paliwa i dzieją mi się takie kwiatki po dodaniu gazu photos.app.goo.gl/Jdv9c98ePLp3e9wN9 iac jest na sztywno, interpolacja map ve ve2 wyłączona, acc enrichment na 0 skąd takie skoki czasu wtrysku? |
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 4 miesiąc temu #1790
|
Przejrzyj logi innych parametrów (wszystkie kolejno) coś co ma wpływ na czas wtrysku raptownie się zmienia. Możesz też jeszcze raz podesłać projekt to szybko ustalę co to jest.
|