Witamy,
Gość
|
TEMAT:
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 9 miesiąc temu #1633
|
No właśnie. To ma działać tak jak napisałeś a zrobiłeś właśnie coś odwrotnego. Czyli lecisz prawie w 100% w CL i opierasz się na sondzie WBO,która może zawieść. Z tego co mi wiadomo to większość seryjnych aut jedzie w CL tylko do określonych w ECU wartości obrotów,obciążenia potem przechodzi w OL już bez korekty przez sondę.
|
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji. |
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 9 miesiąc temu #1634
|
No nie do końca, zauważ, że tps mam 90% i każde depniecie do oporu powoduje wejście w OL, obroty też jest zakres, dlatego, żeby np przy 160kmh na autostradzie leciał w CL, a boost to jest 2/3 pełnego. A pełnego nie osiągnie bez przekroczenia tych 90% tpsa.
|
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 9 miesiąc temu #1635
|
No dobra. Każdy ma swoją filozofię. Ja pozostanę przy korektach przy niedużych obciążeniach. Może Przemek napisze trzy słowa od siebie jak to wygląda lub jak powinno wyglądać.
|
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 9 miesiąc temu #1636
|
Przy pomiarze mieszanki sondą szerokopasmową można korygować na pełnych obciążeniach (czyli cały czas w closed loop). Ale też trzeba pamiętać, że pomiar odbywa się z pewnym opóźnieniem, sonda może się popsuć, może powstać nieszczelność przed sondą i pomiar może być przekłamany. Także trzeba robić z głową.
|
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ostatnia edycja: przez Kucza.
|
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 9 miesiąc temu #1637
|
Dam dobry przykład. Ostatnie strojenie - na sam koniec na lc rozsadzilo wydech zaraz za turbo, sonda widziała ubogo i podlewala paliwa, ale jeszcze daliśmy radę go shamowac
|
EasyEcu 3 - pytania 6 lata 9 miesiąc temu #1638
|
Najlepiej robić mapę na sztywno najdokładniej jak się da, potem jak kto woli dodać korekcję po sondzie dla niskich i średnich obciążeń.
ps: Gacekk jedź zrobić pomiar z pospawanym dp |