Witamy,
Gość
|
TEMAT:
Regulator Settings jak ustawić ? 6 lata 2 dni temu #1912
|
Witam.
Jak się zabrać za ustawienia regulator settings. czy jest jakiś optymalny wzór czy trzeba to ustawiać pod dany silnik? Jeżeli chodzi o Lean/Rich Limit to wiem ale regulator P/I factor oraz delay nie mam pojęcia jak ustawić. |
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji. |
Regulator Settings jak ustawić ? 6 lata 1 dzień temu #1913
|
Wzoru nie ma, ustawiasz metodą prób i błędów. Im więcej w PI tym mocniej będzie regulował. Delay to zwłoka pomiędzy kolejnymi regulacjami. Trzeba eksperymentalnie dobrać, żeby napięcie sondy lambda przeskakiwało pomiędzy 0V a 1V. Oczywiście do tego wcześniej trzeba tak ustawić mapę VE, żeby już z samej mapy być w okolicy mieszanki stechiometrycznej. Pamiętajmy też, że 20sto letnie sondy lambda też już nie są tak sprawne i szybkie jak nowe.
|
Regulator Settings jak ustawić ? 6 lata 1 dzień temu #1914
|
Jednego nie rozumiem czy wskazania z sondy mają po prostu kilka razy na sekundę oscylować od 0V do 1V.jaki to jest sens. Ja myślałem że ma korygować skład mieszanki aby trzymało mieszankę stechiometryczną. Posiadam nową sonde.
|
Regulator Settings jak ustawić ? 6 lata 1 dzień temu #1915
|
Dokładnie tak. Musisz zrozumieć jak działa sonda wąskopasmowa. Wyszukaj sobie charakterystykę i zobaczysz, że w okolicy AFR 14.7 jej charakterystyka jest bardzo stroma i nie da się tam zatrzymać. Zwyczajnie jak tylko mieszanka lekko odbiega od stechiometrycznej sonda się "przełącza" na stan bogaty lub ubogi.
|
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ostatnia edycja: przez Kucza.
|
Regulator Settings jak ustawić ? 6 lata 1 dzień temu #1916
|
W takim razie u mnie może jest coś nie tak bo sonda pokazuje mi napięcia pośrednie miedzy 0V a 1V.
Kiedyś miałem problem z brakiem zasilania na grzałkę sondy może znowu to wróciło |
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ostatnia edycja: przez Pawel.
|