Witamy,
Gość
|
TEMAT:
2.3 NG nie wkręca się na obroty 7 lata 4 miesiąc temu #1366
|
Witam !
Ostatnio zauważyłem ,że na zimnym silniku odcina mi obroty przy około 6500 rpm czyli tak jak mam zadane w fuel cut off ,natomiast gdy auto osiągnie temp roboczą odcięcie następuje przy 4500-5000 rpm. Może ktoś miał podobne objawy? |
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji. |
2.3 NG nie wkręca się na obroty 7 lata 4 miesiąc temu #1367
|
Trzeba zrobić loga, żeby móc coś więcej powiedzieć, ale wydaje mi się, że jest za mało paliwa. Jak jest zimny i jest dodawana korekta to jest ok, a jak się nagrzewa i korekta spada to braknie paliwa i się nie wkręca. Możesz sprawdzić podnosząc parametr Req fuel o 1-2ms.
|
2.3 NG nie wkręca się na obroty 7 lata 4 miesiąc temu #1368
|
okazało się że jednak było za bogato. Ale mam jeszcze problem z sondą ... mianowicie na wolnych obrotach cały czas wskazuje 0.0 V - 0.1V gdy dodam gazu wartość skacze ,więc chyba jest sprawna. Sonda uniwersalna Bosch-a ma kilka miesięcy . Czy to wskazuje na uszkodzenie sondy?
|
2.3 NG nie wkręca się na obroty 7 lata 3 miesiąc temu #1369
|
Zachowanie wskazuje na potluczona porcelane w srodku, wykrec i potrzasnij czy nie slychac grzechotki w srodku. Polecam tez uwolnic sie od Boscha kupujac NTK.
|
2.3 NG nie wkręca się na obroty 7 lata 3 miesiąc temu #1385
|
Sonda sprawdzona i nic nie dzwoni . Gdy podleje konkretnie na mapie VE zaczyna pracować tak jak powinna ale pali wtedy jak smok ... Dodam jeszcze ,że gdy zamontowałem dec-a miałem wrzuconą mapę z działu download do 2.3 ng i zapłon ustawiony na 15 stopni czyli tak jak przewiduje producent to Engine Map było na poziomie 45 kpa . Przyspieszyłem nieco zapłon i ciśnienie poprawiło się do około 32 kpa . Może gdzieś w zapłonie szukać problemu? Oddałbym gdzieś auto do strojenia ale niestety w moich okolicach jest trudno o kogoś kto by się tego podjął .
|
2.3 NG nie wkręca się na obroty 7 lata 3 miesiąc temu #1388
|
Podciśnienie 32kpa na wolnych wskazuje, że wszystko jest ok. Nic bym nie zmieniał w zapłonie. Jeżeli podczas jazdy mówisz, że napięcie na sondzie też się zmienia między 0-1V to też paliwo w tym zakresie jest ok. Na wolnych obrotach mówisz, że jest bliskie 0V czyli ubogo to tu trzeba trochę podlać, żeby obroty były stabilniejsze.
|