|
Witamy,
Gość
|
TEMAT:
Podłączenie EE3+ M104 3.2 9 lata 6 miesiąc temu #1191
|
Uporaliśmy się z dotychczasowymi problemami. Podłączone wszystkie niezbędne czujniki. Jest iskra lecz zapłon jest jakby za wczesny. Wróciłem do trzech oryginalnych cewek . Cewki standardowo na cylindry 1-6 2-5 3-4. Podłączyłem je 1-6_Coil3 2-5_Coil1 3-4_Coil2 (troche zagmatwane ale to do zamienienia) Przypisałem je do eventów następująco. Ev1-co3 ev2-co1 ev3-co2 ev4-(tutaj dowolne inne tak ?).
Po za tym nie jestem pewny czy dobrze jest ustawiona ilość zębów przed gmp. Ustawienia zębów i koło zamachowe w załączniku. Na kole zamachowym zaznaczone białym korektorem brakujące zęby i punkt gmp. Wspawany trigger od automatu w takim samym położeniu jak był oryginalnie. Był bym niezmiernie wdzięczny za pomoc. Próbowałem wielu ustawień i nic :/ W razie potrzeby podeśle potrzebne informacje. |
|
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ostatnia edycja: przez Shadow555. Powód: nie załadowały się zdjęcia
|
Podłączenie EE3+ M104 3.2 9 lata 5 miesiąc temu #1204
|
Teraz podłączyłem coil1-1-6 coil2-2-5. coil3-3-4. Mapa wyprzedzenia zapłonu 10stopni w całym zakresie i dalej nie odpala. Dzisiaj sprawdzę czy napewno jest wtrysk.
|
|
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji. |
Podłączenie EE3+ M104 3.2 9 lata 5 miesiąc temu #1206
|
Mam rozumieć, że wcześniej samochód odpalał tylko zapłon był za wczesny? To może trzeba było przestawić o jeden ząb ustawienie Trigger to TDC?
Jeżeli wróciłeś do cewek podwójnych podłączonych do COIL1, COIL2 i COIL 3 to ustawiasz: Ignition event 1->Output 1->COIL1 Ignition event 2->Output 1->COIL2 Ignition event 3->Output 1->COIL3 W pozostałych eventach i outputach ustawiasz dowolne wyjścia tylko nie COIL1, COIL2, COIL3. |
|
Ostatnia edycja: przez Kucza.
|
Podłączenie EE3+ M104 3.2 9 lata 5 miesiąc temu #1217
|
Ponownie dziękuje za odpowiedź.
Jeszcze nie widziałem jak ten silnik pracuje. Problemem okazało się zbyt niskie ciśnienie sprężania (zapieczone pierścienie max 4,5bar) Obecnie silnik leży w puzzlach. Zawory już dotarte głowica gotowa do planowania. Zamówiona uszczelka pod głowice, uszczelniacze zaworowe, szpilki głowicy, pierścienie, panewki (nie były złe ale wymieniam przy okazji), filtr oleju i świece także niedługo wraca do żywych Co do cewek to właśnie tak je podłączyłem. Myślę że teraz powinno być wszystko ok Dobrze by było gdyby w programie ilość dostępnych eventów zmieniała się wraz z ustawieniem ilości cylindrów lub dostępna była by opcja "BRAK" to by poprawiło intuicyjność. Przydała by się również lekka aktualizacja instrukcji obsługi. |
|
Ostatnia edycja: przez Shadow555.
|
Podłączenie EE3+ M104 3.2 9 lata 1 miesiąc temu #1370
|
Nie rozumiem różnicy między sformułowaniem Output Coil 1 a Output Ign 1, i dlaczego nie ma eventów tyle co cylindrów i dlaczego Output Coil jest do 8 a Output Ign jest do 6 ?
Pozdr. |
|
Podłączenie EE3+ M104 3.2 9 lata 1 miesiąc temu #1371
|
Można zobaczyć w instrukcji opis wyprowadzeń i będzie wiadomo, że wyjścia COIL są na cewki pasywne a IGN do sterowania cewkami aktywnymi (czyli z wbudowanym tranzystorem zapłonowym). Co do odpowiedzi czemu COILi jest osiem a IGN sześć to zwyczajnie tyle się zmieściło na złączach, zabrakło wyprowadzeń na osiem wyjść pod aktywne cewki.
EasyEcu pracuje w trybie wasted spark czyli cewek wyjść zapłonowych jest o połowę mniej niż cylindrów i stąd i eventów zapłonowych jest o połowę mniej. W jednym evencie można przypiąć po dwa wyjścia a więc można wysterować cewki indywidualne dla każdego cylindra, ale działające w wasted spark. |
|