Elektroniczne rozwiązania dla motoryzacji i tuningu

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Nie działa IDLE control 3 lata 8 miesiąc temu #2504

  • Lui
  • Lui Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Posty: 47
  • Otrzymane podziękowania: 0
Nigdy z tego nie korzystałem i nawet nie jest potrzebne ale chciałem sobie trochę ukulturalnić pracę silnik i podłączyć.

No i niestety nie działa, 12v mam, podłączone dobrze do ECU, a niestety masy brak. Feedback + - ustawiomy na 0 , steps w całym zakresie próbowałem rózne wartości 0 , 100, 255 i niestety żadnej różnicy, ciągle 0v na wtyczce.

Coś jeszcze można sprawdzić od strony softwareowej czy zostaje sam sprzęt, jakaś podpowiedź czy coś tam samemu można sprawdzić ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez Lui.

Nie działa IDLE control 3 lata 8 miesiąc temu #2505

  • Kucza
  • Kucza Avatar
  • Wylogowany
  • Posty: 494
  • Otrzymane podziękowania: 62
No napięcia tam nie zobaczysz bo wyjście IDLE kluczuje do masy. Tak samo jak wejścia wtrysków. Zawór z jednej strony zasilasz z +12V z instalacji pojazdu, a z drugiej ECU ściąga do masy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Nie działa IDLE control 3 lata 8 miesiąc temu #2506

  • Lui
  • Lui Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Posty: 47
  • Otrzymane podziękowania: 0
Sprawdzam już bezpośrednio na wtyczce co mam z instalacji pomiędzy pinem gdzie mam 12v a tym drugim z ecu i nie ma nic.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Nie działa IDLE control 3 lata 8 miesiąc temu #2507

  • Kucza
  • Kucza Avatar
  • Wylogowany
  • Posty: 494
  • Otrzymane podziękowania: 62
Chcesz powiedzieć, że na przewodzie, który idzie z zaworu do ECU nie ma +12V? Zawór to jest nawinięty drut, czyli na jego drugim wyprowadzeniu musi być te same 12V, które go zasila z instalacji pojazdu. Czy tak jest czy nie?

Jeżeli tak jest to na zapalonym silniku sprawdzamy:

1. Ikonkę IDLING na górze programu czy świeci się na zielono?
2. Czy parametr pomiarowy IAC position pokazuje wartość > 0 ?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Nie działa IDLE control 3 lata 8 miesiąc temu #2508

  • Lui
  • Lui Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Posty: 47
  • Otrzymane podziękowania: 0
Będę w garażu to sprawdze jescze w ten sposób. Ustawilwem i było widać w logach że iac jest 0 albo 255 i nie było żadnej różnicy. Mam jescse jakieś inne zawory to najwyżej podmienię też.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Nie działa IDLE control 3 lata 8 miesiąc temu #2510

  • Lui
  • Lui Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Posty: 47
  • Otrzymane podziękowania: 0
Słuszna uwaga z kontrolką idle. Obroty delikatnie falowały ok 1980-2020 i auto czasem wychodziło z trybu idle.

Zbiłem ręcznie żeby było cały czas poniżej 2000

i tak, ustawiłem steps w całym zakresie najpierw na 0 a póżniej na 255.

Tak też pokazywał loger, niezależnie od tego czy ustawiłem 0 czy 255 wyniki takie:

1. Odpięta wtyczka z zaworu, napięcie na pinach w wtyczce 0v

2. Podpięta wtyczka

napięcie mierzone pomiędzy masą a przewodem zasilającym i póżniej pomiędzy masą a przewodem do ECU = 14v


Sprawdzane dodatkowo na dwóch zaworach i oba cały czas otwarte.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
  • 2
Zasilane przez Forum Kunena