Elektroniczne rozwiązania dla motoryzacji i tuningu

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Poprawna kalibracja czujników temperatury.

Poprawna kalibracja czujników temperatury. 3 tygodni 3 dni temu #2143

  • szymin
  • szymin Avatar
  • Wylogowany
  • Posty: 9
  • Oklaski: 0
Rzeczywiście przewody nie stykały, temperatury nie sprawdzałem jeszcze w programie, ale już odpala, podjechałem do mechanika żeby się tym zajął.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Poprawna kalibracja czujników temperatury. 2 tygodni 5 dni temu #2146

  • szymin
  • szymin Avatar
  • Wylogowany
  • Posty: 9
  • Oklaski: 0
Mechanik popodpinał przewody i nowy czujnik temperatury,
odpalił samochód, kiedy temperatura skoczyła do około 80 stopni samochód zgasł, teraz nie chce odpalić, jak by dalej złą dawkę miał,
temperaturę w programie pokazuje 5 stopni, przy temperaturze na dworzu 20 stopni.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Poprawna kalibracja czujników temperatury. 2 tygodni 5 dni temu #2147

  • Kucza
  • Kucza Avatar
  • Wylogowany
  • Posty: 331
  • Otrzymane podziękowania: 39
  • Oklaski: 20
Zgasł pewnie z innego powodu (znowu kable nie łączą?) a ty to łączysz z temperaturą. Jeżeli CLT w programie jest 5st to dawka rozruchowa będzie odpowiednia do odpalenia. Chyba masz jakiś inny problem.

Czy jesteś pewny działania czujnika, który podłączałeś? Czy grzejąc rośnie temperatura CLT widziana przez DECa? A w miarę ochładzania maleje?
Ostatnio zmieniany: 2 tygodni 5 dni temu przez Kucza.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Poprawna kalibracja czujników temperatury. 2 tygodni 5 dni temu #2148

  • Leetveen
  • Leetveen Avatar
  • Wylogowany
  • Posty: 112
  • Otrzymane podziękowania: 4
  • Oklaski: 3
a moze zwalila sie kalibracja czujnika.. albo przypadkowo zostal wybrany inny z listy 4 dostepnych i poszlo w sterownik.. pokaz kalibracje czujnika CLT z PP

ja bym wrocil do oryginalnego czujnika, znalazl jego wykres rezystancyjny do ktorego opracowal tabele zalaman do charakterystyki w PProg.. po co ladowac sie w jakies aftermarketowe ktore pracuja na innej zasadzie
Ostatnio zmieniany: 2 tygodni 5 dni temu przez Leetveen.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Poprawna kalibracja czujników temperatury. 2 tygodni 4 dni temu #2149

  • szymin
  • szymin Avatar
  • Wylogowany
  • Posty: 9
  • Oklaski: 0
Czujnik nie pokazuje prawidłowo temperatury ale reaguje na temperaturę, w dzień było 5 stopni, dzisiaj rano -3 stopnie.
Doszliśmy, że przy kręceniu nie załączają się wtryski,
na jednym przewodzie jest 12V ale na drugim , przy kręceniu silnikiem pokazuje tylko 4V.
Ten przewód, na którym pokazuje za małe napięcie przy kręceniu połączony jest z czterema przewodami, które idą chyba do skrzynki z bezpiecznikami.
Dołączam zdjęcie kalibracji CLT, słaba jakość jest bo ciemnawo w garażu było.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2 tygodni 4 dni temu przez szymin.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Poprawna kalibracja czujników temperatury. 2 tygodni 4 dni temu #2150

  • Kucza
  • Kucza Avatar
  • Wylogowany
  • Posty: 331
  • Otrzymane podziękowania: 39
  • Oklaski: 20
Czyli tak jak wyżej pisałem to nie problem kalibracji CLT. Czy wskazanie z MAP sensora jest mniejsze niż 100kPa? I czy pokazywany czas wtrysku podczas rozruchu jest większy od 0ms? Jeżeli tak to problem kabli. Wtryskiwacze zasilone mają być z 12V i takie napięcie ma być na pinie INJ DECa na włączonym zapłonie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Zasilane przez Forum Kunena